2.5 Participatie
Doelstellingen
We werken aan de volgende doelstelling(en):
- Meer en kwalitatief goede vormen van participatie tussen inwoners en gemeente tot stand brengen
- Meer en beter maatschappelijke initiatieven omarmen en stimuleren
Hoe ver zijn we met het realiseren van onze doelstellingen?
In september 2022 stelde het college de bestuursopdracht participatie vast. In 2023 zijn we met de voorbereidingen voor de projecten, die in de bestuursopdracht genoemd zijn, gestart. Deze reis willen we samen met de raad, inwoners en partners maken en nemen daar de tijd voor.
Een van de onderdelen om tot meer en kwalitatief goede vormen van participatie te komen, is het opstellen van een visie op participatie. We hebben een documentenstudie gedaan en we hebben meerdere sessies georganiseerd om tot een gedeelde visie te komen; van een inspiratiesessie over participatie tot een ‘benen op tafel’-sessie. Inmiddels ligt er een conceptvisie, die we binnenkort aanbieden aan de raad.
Per 1 maart 2023 is een projectleider ‘participatie en lokale democratie’ aangesteld die het project trekt. Hij heeft een start gemaakt met een duale werkgroep (raadsleden, ambtenaren en bestuurder) om het proces vorm te geven. Daarnaast is er een ambtelijke werkgroep om bij te dragen aan de stappen die de organisatie moet maken op het gebied van participatie. In die werkgroep zitten mensen van verschillende teams en afdelingen. De toegevoegde waarde van die werkgroep is dat er tijdens het traject, om van een visie tot beleid te komen, al acties worden opgepakt en input uit de organisatie wordt opgehaald en teruggebracht. Ook worden inwoners betrokken via het panel, aanvullend onderzoek en lopende participatietrajecten. Daarbij zijn ook de wijk- en dorpsraden betrokken in een traject waarbij we verkennen wat de rol van de wijk-en dorpsraad is. Via deze opzet zijn dus inwoners, gemeenteraad, wijk- en dorpsraden, college en ambtelijke organisatie betrokken bij de verdere ontwikkeling van het participatiebeleid in Oss. De kernvraag bij dit traject is: hoe betrekken we elkaar in de Osse samenleving (beter) bij ons ideeën, plannen en projecten? Wat spreken we daarover af en hoe organiseren we dat (beter)?
We hebben daarnaast de eerste stappen gezet voor het opstarten van het ‘kennis- en expertisecentrum participatie’ en een ‘programma vakmanschapsontwikkeling (participatie)’ met loketfunctie voor mensen die advies willen over hun participatie(aanpak) bij een initiatief. Het is nog te vroeg om inhoudelijke conclusies hieraan te verbinden of hier concrete resultaten bij te benoemen.
Wat hebben we hiervoor gedaan?
- We hebben een projectleider participatie en lokale democratie aangenomen.
- We hebben een documentenstudie gedaan om tot een visie te komen.
- We hebben verschillende sessies georganiseerd. Zoals bijvoorbeeld een inspiratiesessie op het thema participatie voor de raad en een ‘benen op tafel’-sessie voor zowel raad en bestuurlijke als ambtelijke organisatie om input te krijgen voor de opinienota die daarna moet leiden tot een concept-visie op participatie.
- We zijn gestart met het opstellen van een visie op participatie. We hebben hiervan een eerste concept opgesteld. Let op: dit is nog slechts de visie, dus nog niet de aanpak of het nieuwe beleid.
- We zijn een werkgroep binnen de gemeente Oss gestart. Hierin zitten mensen uit de ambtelijke organisatie van verschillende teams en afdelingen. Ook zijn we een duale werkgroep gestart met raadsleden en ambtenaren.
- We zijn een traject gestart met de wijk- en dorpsraden over hun rol en de wijze waarop zij die effectief kunnen invullen.
- We hebben de eerste stappen om tot een kennis- en expertisecentrum participatie te komen gezet. We hebben er een formatie voor begroot per 2024 en een eerste profielschets opgesteld.
- We hebben de eerste stappen voor het programma vakmanschapsontwikkeling gezet. Daarbij zijn we gestart met een rondje langs de afdelingen en we hebben een opzet voor een workshop participatie gemaakt voor de ambtelijke organisatie.