2.4 Digitalisering en datagedreven werken
Doelstellingen
We werken aan de volgende doelstelling(en):
- Wij zijn een mens gedreven organisatie, die steeds beter gebruik maakt van waardevolle data
- Informatiebeveiliging is randvoorwaarde voor al ons handelen en is integraal onderdeel van ieders werk
- We hebben een moderne en wendbare IT architectuur en infrastructuur die de digitaliseringsambitie van de organisatie optimaal faciliteert
- De informatie van onze gemeente is duurzaam toegankelijk, vindbaar, juist, volledig en betrouwbaar
Hoe ver zijn we met het realiseren van onze doelstellingen?
Wij zijn een mens gedreven organisatie, die steeds beter gebruik maakt van waardevolle data
Voor een data gedreven gemeente is het nodig dat we de data veilig, betrouwbaar, laagdrempelig en op het juiste moment ter beschikking stellen aan alle medewerkers die het nodig hebben. Er is daarom een basis gelegd voor een efficiënt en veilig proces van data-ontsluiting tot data weergave. Daarbij hoort een generiek datawarehouse (DWH) dat automatisch gevuld wordt met actuele data vanuit de bronnen en met behulp van het standaard Gemeentelijk Gegevensmodel. Datakwaliteit heeft betrekking op de mate van geschiktheid van data voor het uiteindelijke gebruiksdoel. Dit betekent dat data betrouwbaar genoeg moet zijn om er conclusies aan te kunnen verbinden. Datakwaliteit stelt niet alleen eisen aan de data zelf, maar ook aan de wijze waarop deze wordt beheerd. Dit vormt een continu proces wat wordt versterkt door de inzet van Gegevens Leveringsovereenkomsten.
Anderen (bedrijven, organisaties, journalisten, onderzoekers) gebruiken onze gemeentedata, hebben deze nodig voor hun bedrijfsvoering, onderzoek of informatiebehoefte. Dit kan bijvoorbeeld gaan over plattegronden, geografische data, de verkiezingsuitslagen, een bewonersonderzoek, het algoritmeregister of de bijzondere bomen in de stad. Ook inwoners zijn steeds vaker op zoek naar gemeentelijke data. Het actief ontsluiten van beschikbare (open) data stimuleert hergebruik van overheidsinformatie.
De nieuwe mogelijkheden die technologie en data ons bieden vragen om extra aandacht voor rechten en waarden. Hoe gaan we om met de effecten van digitalisering op de relatie tussen overheid en burger en op de democratie? Eigenlijk gaat het om de vraag: in wat voor soort samenleving willen we leven? Welke gevolgen hebben deze ontwikkelingen voor de organisatie van de overheid? We pakken dit op binnen het programma data.
We hebben een moderne en wendbare IT architectuur en infrastructuur die de digitaliseringsambitie van de organisatie optimaal faciliteert
Met het sociaal domein en het domein Ruimte en Economie zijn strategische digitaliseringsagenda's ontwikkeld. Deze zijn input voor concrete digitaliseringsprojecten. Voor het Publieke domein is een nieuw communicatieplatform aanbesteed en zijn voor Burgerzaken voorbereidingen getroffen om de dienstverlening verdergaand te digitaliseren.
Er zijn daarbij aansluitend, gemeentebreed, een fors aantal grotere en kleinere cloudmigraties uitgevoerd.
Gemeenten staan continu voor nieuwe uitdagingen. Wijzigingen in beleid, wetgeving, strategie, afspraken of standaarden hebben invloed op we als gemeente onze taken invullen en uitvoeren. 'Werken onder architectuur', en daarbij gebruik maken van de Gemeentelijk Model Architectuur (GEMMA), helpt ons om goed om te kunnen gaan met alle uitdagingen. Dit is een continu proces om te zorgen voor een passende set aan systemen, hardware en software, processen en procedures.
De informatie van onze gemeente is duurzaam toegankelijk, vindbaar, juist, volledig en betrouwbaar
Het maken van beheerplannen per proces is een doorlopend proces. Deze beheerplannen dragen bij aan het op orde hebben van de informatievoorziening en zorgen er mede voor dat informatie duurzaam toegankelijk, vindbaar, juist, volledig en betrouwbaar is. Een toetsmiddel voor de kwaliteit van de Basisregistratie adressen en gebouwen (BAG) en de Basisregistratie grootschalige topografie (BGT) is de ENSIA en daaruit blijkt ook het afgelopen jaar dat de kwaliteit op een steeds hoger niveau komt. Hiermee sorteren we ook voor op de ontwikkelingen van de Samenhangende objectengregistratie (SOR). Bovendien zijn de ontwikkelingen door invoering van de Omgevingswet en de Wet Kwalitetisborging bouwen van invloed op de BAG.
Wat hebben we hiervoor gedaan?
- We hebben de basis gelegd voor de pilot van een generiek cloud datawarehouse hiermee starten we in Q1 2024. Dit omvat alles, van gegevensverplaatsing tot realtime analyses, business intelligence en rapportage mogelijkheden.
- We hebben een format ontwikkeld voor een Gegevens LeveringsOvereenkomst (GLO). Dit is een instrument om afspraken over het gebruik van data vast te leggen. Dit is een randvoorwaarde voor datakwaliteitsverbetering.
- We hebben een dataportaal data.oss.nl ingericht om verder uit te bouwen. Dit wordt dé plek waar iedereen de beschikbare open data van de Gemeente Oss vindt.
- Ten behoeve van transparantie rondom het gebruik van algoritmes zijn we eind 2023 een project gestart dat wordt voortgezet in 2024. Hierbij gaan we uit van het landelijke algoritmeregister en is samenwerking gezocht met de VNG.
- We hebben om alle digitaliseringsontwikkelingen te stroomlijnen ingezet op project portfoliomanagement (PPM) hierdoor ontstaat inzicht en overzicht en wordt in samenhang geprioriteerd.
- Om projecten met een IT component te beoordelen en tot uitvoering te brengen hebben we een impact analyse proces ontwikkeld waarin vanuit verschillende expertises integraal naar nieuwe ontwikkelingen wordt gekeken.
- In dit kader van de invoering van MS365 hebben we 'MS365 tenzij...' beleid vastgesteld.
- We hebben een digitale infrastructuur opgeleverd ten behoeve van de invoering van de omgevingswet.
- De uitrol van MS365 is in 2023 gestart en programmatisch opgepakt zodat de totale context van het Moderne werken de volle aandacht krijgt.
- We zijn gestart met het digitaliseren van de uitgaande post. Dit doen we door actieve inzet van de berichtenbox (ook voor gemachtigden). Dit ondersteunt het thuiswerken. Medewerkers kunnen ook met werken op afstand hun postverwerking regelen.
- In 2023 hebben we intensief ingezet op de kwaliteitsverbetering en afstemming van de BAG en de BGT.
- We maakte in 2023 gebruik van luchtfoto's voor mutatiesignalering en gaan daar de komende jaren meer op leunen.
- Het werken onder architectuur is verder uitgewerkt en er is een basis gelegd voor het ontwikkelen van verschillende architectuurproducten die de gemeente helpen haar digitaliseringsambitie te behalen.