2.2 Financiën
Doelstellingen
We werken aan de volgende doelstelling(en):
- Uitvoeren van een stabiel financieel beleid met heldere afspraken en financiële lenigheid om in te spelen op nieuwe omstandigheden.
Hoe ver zijn we met het realiseren van onze doelstellingen?
In het coalitieakkoord ‘Samen Duurzaam Vooruit’ is gekozen voor een degelijk financieel beleid in onzekere tijden. Onze ambitie is om ons huishoudboekje blijvend op orde te houden door een stabiel financieel beleid, heldere afspraken en financiële lenigheid om in te spelen op nieuwe omstandigheden.
We gaan voor een financieel stabiel beleid en doen verantwoorde investeringen. We gaan er ook vanuit dat de financiële schommelingen door de algemene uitkering de komende jaren blijven. Het is bijna vanzelfsprekend dat de grote voordelen die we nu zien ook een keer minder worden, of om kunnen slaan in tekorten. We willen daarom het extra beschikbare geld zo inzetten, dat wanneer het financiële beeld omslaat, we niet hoeven te snijden of bezuinigen in basisvoorzieningen. Voorspelbaar financieel beleid: in slechte en in goede tijden.
We krijgen te maken met toegenomen risico's en onzekerheden, zoals:
- effect landelijke verkiezingen voor de gemeentelijke financiën: maakt het nieuwe kabinet de bezuinigingen op het gemeentefonds (deels) ongedaan?
- huidige begrotingstekorten, met risico's op het gebied van jeugdzorg, onderwijshuisvesting, klimaat en cultuur.
- stijging van de rente (gekoppeld aan een grote financieringsbehoefte in de komende jaren)
- financiële positie van het grondbedrijf onder druk
VNG zet namens alle gemeenten in Nederland in op herstel van het accres van de algemene uitkering vanaf 2026 (het ravijnjaar), het afschaffen van de opschalingskorting en pleit ervoor dat er een goede balans komt voor gemeenten tussen taken en middelen.
De financiële positie van onze gemeente komt dus onder druk te staan. In de komende kadernota zal dit verder uitgewerkt worden.
Wat hebben we hiervoor gedaan?
- We hebben via onder andere de G40 en de VNG blijvend ingezet op een lobby richting het Rijk op het gebied van:
- voldoende middelen voor jeugdzorg en uitvoering Wmo;
- terugdraaien van de zogenaamde opschalingskorting vanaf het jaar 2026;
- herstel van de systematiek "samen de trap op- samen de trap af" vanaf het jaar 2026 en/of een invoering van een andere, stabielere financieringssystematiek met voldoende financiële middelen beschikbaar voor gemeenten
- aanpassing van wetgeving rondom no cure-no pay bureaus.
- voldoende middelen voor de uitvoering van de energietransitie;
- voldoende middelen voor de ruimtelijke opgaven.
- We voerden de formele rechtmatigheidsverklaring door het college in vanaf het jaar 2023.
- We hebben een fiscaal beleidskader vastgesteld waarin we onze fiscale visie, het fiscale beleid en de hoofdlijnen van de fiscale processen en organisatie hebben verwoord. We hebben een nieuw convenant horizontaal toezicht afgesloten met de belastingdienst.
- We hebben een frauderisico-analyse opgesteld en vastgesteld.
- We hebben stevig ingezet in control op grote projecten. Dit is gezien de grote ambities (Lievekamp, Golfbad, MFA's, woningbouw) en de stijgende rente noodzakelijk.
- We monitoren periodiek de betalingstermijn van onze facturen. De norm van 90% tijdige betaling binnen 30 dagen is gerealiseerd.
- Onze planning & controlproducten zijn digitaal beschikbaar via http://financien.oss.nl .