2.3 Jeugd en veiligheid
Doelstellingen
We werken aan de volgende doelstelling(en):
- Zicht krijgen op de jeugdgroepen, het terugdringen van jeugdoverlast en jeugdcriminaliteit
- Verbetering samenwerking – met professionals, met scholen en tussen straatcoaches-jongerenwerk
- We maken het mogelijk dat scholen meer voorlichting kunnen geven, onder andere door inzet Halt
Hoe ver zijn we met het realiseren van onze doelstellingen?
De aanpak van overlastgevende jeugd is een doorlopend proces. Ook in 2023 zagen we een enkele jeugdgroep die zich overlastgevend gedroeg. Op één jeugdgroep hebben we gezorgd voor een intensievere persoonsgerichte aanpak vanuit zorg én veiligheid. We hebben een start gemaakt met heldere processen en afspraken ten aanzien van de verbinding tussen zorg en veiligheid bij jeugd. Dit is nog niet afgerond.
We zien echter een verschuiving van jeugdgroepen op straat naar jeugdgroepen die online samenkomen en criminele activiteiten online. Op deze ontwikkeling (digitale criminaliteit) moeten we onze aanpak nog op aanpassen.
We werken intensief samen met onder andere de straatcoaches, wijkcoördinator, TOR/HOR en politie. Deze onderlinge samenwerking hebben we in 2023 geïntensiveerd. In 2024 gaan we hier mee verder.
In de begroting 2024 hebben we structureel budget aangevraagd voor een subsidierelatie met Halt. Dit zodat we samen met Halt kunnen investeren in de preventieve aanpak o.a. door voorlichting op de basisscholen en de middelbare scholen.
Wat hebben we hiervoor gedaan?
- Om zoveel mogelijk zicht te krijgen op de jeugdgroepen in de openbare ruimte monitoren we deze groepen maandelijks met de verschillende partners.
- We hebben integraal en intensief ingezet op een overlastgevende jeugdgroep.
- We focussen ons op de verbinding tussen zorg en veiligheid, waarbij we beleid zoveel mogelijk op elkaar afstemmen. Ook in de uitvoering van interventies die te maken hebben met preventie enerzijds en repressie anderzijds zoeken we de verbinding.
- Met programma 1. Zorg en welzijn, werken we nauw samen. Een voorbeeld hiervan is de inzet van de straatcoaches. We hebben vanuit team Openbare Orde en Veiligheid structurele afstemming met de straatcoaches. De lijnen zijn kort en de samenwerking is goed.
- Vanuit veiligheid is afstemming gezocht vanuit nazorg ex-gedetineerde volwassenen met beleidsmedewerker jeugd om het proces nazorg ex-gedetineerde jeugdigen uit te laten werken.
- We organiseerden preventieactiviteiten op scholen over weerbaarheid en groepsdruk.
- In 2023 zijn er een aantal HALT lessen verzorgd op scholen. Vanaf 2024 is hiervoor structureel budget en wordt er jaarlijks afgestemd met HALT hoe we het budget dat jaar gaan inzetten (welke prioritering, thema's etc.). Denk aan alcohol, drugs, cybercrime, groepsdruk en seksuele weerbaarheid. Hierbij werken we samen met Zorg en Welzijn.
- In 2023 hebben we een zogeheten 'Zichtsessie' georganiseerd voor verschillende partners binnen het jeugd- en veiligheidsdomein met als doel het voorkomen dat jongeren in de criminaliteit belanden.
- We kijken (samen met partners) naar een hernieuwde overlegstructuur op het thema jeugd. De huidige vorm kan worden uitgebreid met persoonsgerichte aanpak jeugd. Zo kunnen er gerichte acties worden uitgezet ter voorkoming van jonge aanwas.