2.3 Milieu en openbare ruimte
Doelstellingen
We werken aan de volgende doelstelling(en):
- We verminderen zo veel mogelijk het ontstaan van afval door in te zetten op afvalscheiding via het inzamelsysteem met een financiële prikkel (afval scheiden loont!) en afval geschikt te maken voor recycling en hergebruik
- We gaan door met onze initiatieven ons materiaalgebruik te verduurzamen. Onze initiatieven op het vlak van lage-temperatuur-asfalt (LTA) en andere duurzame materialen zetten we voort. Daarnaast zetten we via ons ontwerp in op materiaalbesparing en werken we zoveel als mogelijk volgens de circulaire levenscyclus-benadering
- We maken een visie op het gebruik van onze ondergrond
- We passen ons beheer en onderhoud aan het veranderend gebruik van de openbare ruimte en het veranderende gedrag
Hoe ver zijn we met het realiseren van onze doelstellingen?
Gemeente Oss is trots op de afname van het restafval en beter scheiden van afval sinds invoering van het nieuwe afvalbeleid. De landelijke afvaldoelstelling wordt weliswaar nog niet behaald, maar we zien dat steeds meer ‘afval’ juist zo wordt aangeboden dat dit goed bruikbaar is als nieuwe grondstof. Met de ingebruikname van de grondstoffencentrale slaan we daarmee bijvoorbeeld steeds grotere slagen, maar ook inwoners bieden steeds meer bruikbare grondstoffen aan op het duurzaamheidsplein.
Om te borgen dat duurzaamheid integraal in onze plannen, projecten en beheer en onderhoud mee wordt genomen, is een ‘Stappenplan Duurzaamheid in de Openbare Ruimte’ ontwikkeld. Het stappenplan geeft de processtappen en maatregelen die we kunnen nemen om duurzaamheid in onze projecten en beheer en onderhoud te realiseren. (zoals klimaatadaptatie, biodiversiteit en groen, ruimtegebruik (boven- en ondergronds), circulariteit, mobiliteit en materieel).
Voor een visie op de ondergrond zijn in 2023 verkennende gesprekken gevoerd. In het eerste kwartaal van 2024 is een startbijeenkomst samen om de daadwerkelijke uitwerking van de visie te starten.
Daar waar gewenst passen we het beheer en onderhoud aan aan het veranderende gebruik en gedrag (bijvoorbeeld zwerfvuil) en onze ambities ten aanzien van duurzaamheid (bijvoorbeeld ecologisch bermbeheer).
Wat hebben we hiervoor gedaan?
- We hebben de effecten van 2,5 jaar afvalbeleid onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat we in Oss goede stappen hebben gezet, maar dat iedereen nog beter zijn best moet doen, om de nationale doelen te halen. Het landelijke doel is 100 kg restafval per inwoner per jaar en 75% afvalscheiding. We blijven steken op 144 kg restafval en 73% afvalscheiding.
- In het nascheidingsinitiatief van een aantal Brabantse gemeenten, waaronder Oss onderzoeken we of nascheiding van PMD-afval uit het restafval bij de hoogbouw mogelijk en wenselijk is om te komen tot meer herbruikbare grondstoffen die nog in het restafval zitten. Op 22 mei 2023 vond in het provinciehuis een bijeenkomst plaats over dit nascheidingsinitiatief voor alle raadsleden van de betrokken gemeenten.