2.1 Ontmoeten
Doelstellingen
We werken aan de volgende doelstelling(en):
- De wijk- en dorpshuizen zijn kwalitatief op orde en geschikt voor de functies die er in uitgeoefend worden
- De vrijwilligersorganisaties voor gastheerschap, beheer en onderhoud worden adequaat ondersteund in hun werkzaamheden
- De wijk- en dorpshuizen zijn verduurzaamd voor het gebruik
Hoe ver zijn we met het realiseren van onze doelstellingen?
We zijn op veel verschillende manieren bezig met het versterken van de wijk- en dorpshuizen. Dit is gericht op de maatschappelijke functie (laagdrempelig ontmoeten), het vrijwilligerswerk, beheer, exploitatie en verduurzaming. Er lopen meerdere trajecten voor verbouw of nieuwbouw van gemeenschapshuizen .
Er speelt veel en er zijn meerdere (complexe) opgaves voor de vrijwillige besturen om op te pakken. Ondersteuning en begeleiding hierbij is van essentieel belang. Daarnaast zitten we op veel plekken in een onderzoeks- en ontwikkelfase, die in de toekomst vraagt om keuzes maken.
Wat hebben we hiervoor gedaan?
- De gemeenteraad heeft 28 oktober 2023 ingestemd met de integrale gebiedsuitwerking Macharen, een nieuw sociaal hart voor Macharen voor ontmoeting en sport. De nieuwe wijk wordt hierdoor verbonden met het dorp. In november is de gemeenteraad akkoord gegaan met de begroting waarbij de hogere investeringslasten voor de nieuwbouw van de Bongerd en het verplaatsen van de tennisclub zijn geaccordeerd. Het ontwerp bestemmingsplan is eind 2023 ter inzage gelegd.
- Het VoorOntwerp voor de nieuwe MFA Oss-Noordwest is afgerond. Er is een samenwerkingsovereenkomst opgesteld en ondertekend. Ook de anterieure overeenkomst is opgesteld, deze is nog niet ondertekend. Medio 2023 is de huurprijs en een investeringsbudget van € 750.000 tussen gemeenteraad en BrabantWonen afgestemd. Het ontwerp bestemmingsplan is eind 2023 ter inzage gelegd.
- De ontmoetingsfunctie in Herpen, door verbouwing van 't Slotje, is opgeleverd en in gebruik genomen.
- Een aantal pilots rondom CO2reductie is gerealiseerd: bij de verbouwing van 't Slotje, verduurzaming van Wijkcentrum Kortfoort en MFC de Koppellinck. Als gevolg van gewijzigde planvorming rondom de school Kleurenbos (verhuizing naar Noorderlicht) zijn de plannen met betrekking tot verduurzaming van de Meteoor deels opgeschort. Deze worden afgerond als er duidelijkheid is met betrekking tot basisschool de Mozaïek.
- De Routekaart Verduurzaming Maatschappelijk vastgoed is in 2023 opgesteld en in een afrondende fase. Vaststelling van de Routekaart vindt in Q1 van 2024 plaats. De Routekaart beschrijft de voortgang en planvorming om te komen tot een verduurzaamde vastgoedportefeuille waarmee voldaan wordt aan de vigerende Wetgeving in 2030 resp. 2050.
- Als onderdeel van de gebiedsontwikkeling Maren-Kessel en laagdrempelig ontmoeten is gestart met het evalueren van het ontmoeten in Maren-Kessel en ’t Wild. Een groep inwoners uit Maren-Kessel en ’t Wild heeft samen met ONS Welzijn en gemeente bestaande en nieuwe activiteiten voor ontmoeten geïnventariseerd. Daarnaast is geïnventariseerd in welke bestaande gemeentelijke accommodatie(s) dit ontmoeten kan plaatsvinden. Deze informatie wordt geëvalueerd en de dorpen willen op basis hiervan een voorstel doen. De nieuwe ontmoetingsplek(ken) zal/zullen georganiseerd en beheerd moeten worden door de dorpen. Dit was tot op heden niet het geval in Maren-Kessel. Ook hiermee zijn de dorpen aan de slag gegaan.
- In 2023 is een sociaal makelaar gestart vanuit ONS Welzijn. Zij ondersteunt de vrijwillige besturen van wijk- en dorpshuizen en legt verbindingen met samenwerkingspartners.
- De dorps- en wijkhuizen zijn ondersteund met advies en kennis bij het maken van een programma voor laagdrempelig ontmoeten (via een zogenaamd cafetariamodel, naar behoefte). O.a. via de sociaal makelaar bij ONS welzijn, een subsidieregeling Thuis in de buurt, workshops over bijvoorbeeld vrijwilligersbeleid, een webpagina op de gemeentelijke site en vier keer per jaar een themagerichte netwerkbijeenkomst voor de besturen.
- We hebben onderzoek naar formele en informele ontmoetingsplekken in de gemeente in gang gezet. Dit is onderdeel geworden van de beleidsvisie Sociale Basis die in 2023 is vastgesteld. Dit doel wordt in 2024 verder uitgewerkt bij de ontwikkeling van het uitvoeringsprogramma Sociale Basis.
- In 2023 is een verdergaande samenwerking ontstaan tussen de besturen van De Koppelinck en 't Oude Klooster in Geffen. Vanaf de zomer 2023 hebben beide besturen dezelfde voorzitter. De besturen onderzoeken in 2024 hoe ze de (bestuurlijke) samenwerking kunnen verbreden.
- Eind 2023 hebben we een projectleider aangesteld voor herijking van de voorzieningen ontmoeten, onderwijs en sport in Geffen.